Chaos basketball

basketball

Als je een chaotisch spel met je groep wil spelen is chaos basketball daarvoor erg geschikt šŸ˜‰

Benodigdheden

  • 4 basketballen
  • 4 basketsĀ (of 2 baskets en 2 korven)
  • Lintjes in 4 verschillende kleuren
  • 12 blokjes

Verdeel de klas in 4 teams van hooguit 5 of 6 leerlingen. Maak bij een grote klas eventueel een reserveteam dat wisselt als het spel is afgelopen. Elk team staat bij een basket of korf en heeft een basketbal. Bij elke basket of korf staan 3 blokjes rechtop.

Op een teken van de leerkracht begint het spel. De gewone basketballregels worden toegepastĀ (dus bv. geen second dribble). De teams proberen bij 1 van de andere teams te scoren. Als dat lukt wordt er bij het team waar gescoord is een blokje neergelegd en krijgt dat team de bal waarmee gescoord is. Het spel gaat ondertussen gewoon door!

Zodra er bij 1 team alle 3 de blokjes om zijn stopt het spel. De andere teams krijgen voor elk blokje dat nog staat 1 punt. Alle blokjes worden rechtop gezet, elk team krijgt weer 1 bal en het spel begint opnieuw. Het team dat het eerst 10 of meer punten heeft wint het spel.

Variaties/tips/opmerkingen

  • De bal waarmee een team start is niet alleen de bal van dat team. Na een onderschepping speelt een ander team er gewoon mee verder. Het kan dus zelfs voorkomen dat 1 team alle ballen heeft.
  • Laat de leerlingen rollen in het team verdelen: wie gaat er verdedigen en wie valt er aan?
  • De teams moeten ook tactisch spelen: als je alleen maar scoort bij een team dat niet zo sterk is win je niet automatisch. Je moet vooral scoren bij een team dat meer punten dan jouw team heeft.
Dit bericht is geplaatst in Balspelen, Bewegingsonderwijs met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.