Schone voeten

voeten

Schone voeten is een tikspel voor de bovenbouw. Het kost even tijd voor iedereen het doorheeft maar dan  is het vaak een favoriet spel.

Benodigdheden

  • 4 pylonen
  • Eventueel lintjes voor de verschillende partijen

SchoneVoeten

Verdeel de zaal met de pylonen in een groot vak met daarnaast 2 kleine vakken. Maak 2 teams van ongeveer 7 of 8 leerlingen. Elk team staat in zijn eigen kleine vak. Leg uit dat het grote vak een modderpoel is: hoe langer je in dit vak staat of loopt, hoe viezer je voeten worden. De kleine vakken zijn sloten: als je hierin staan spoelen je voeten direct weer schoon.

De leerlingen proberen elkaar in het grote vak te tikken. De regel is hierbij dat iemand die korter in het vak staat iemand anders kan tikken die langer in het vak staat. Of: als je voeten minder vies zijn kan je iemand anders tikken waarvan de voeten viezer zijn. Je kan voorkomen dat je getikt wordt door terug te rennen naar je eigen sloot. Daar ‘haal je schonen voeten’ en dan kan je weer het grote vak in om te proberen om iemand anders die er langer in staat te tikken. Je hoeft niet direct het vak in. Je kan ook in de sloot wachten en ‘een slachtoffer’ uitzoeken om te tikken. Dan weet je zeker dat je voeten minder vies zijn. Als een leerling getikt wordt loopt hij mee met de tikker naar de sloot van het andere team en gaat daar zitten.

Variaties/tips/opmerkingen

  • Kijk bij Tips voor tikspelen voor algemene aanwijzingen bij tikspelen.
  • Sommige leerlingen vinden het erg moeilijk dat bij dit spel de plek in het vak er niet toe doet maar alleen de tijd die je in het grote vak staat. Ze gaan bijvoorbeeld vlak voor de sloot in het grote vak staan om te wachten tot ze iemand kunnen tikken. Bespreek dat als je wacht je altijd in de sloot moet wachten.
  • Laat leerlingen samenwerken: 1 leerling lokt de andere leerlingen naar zich toe en de andere rent pas het grote vak in om ze te tikken als ze dichtbij zijn.
  • Zet bij beide sloten een paal neer. De leerlingen die getikt zijn pakken de paal vast en maken een ketting richting hun eigen sloot. Ze houden hierbij elkaars handen vast. De leerling die het eerst getikt is staat het verst vooraan de ketting en de leerling die als laatste getikt is pakt de paal vast. De leerlingen kunnen nu teamgenoten bevrijden door ze aan te tikken. Als leerlingen bevrijd zijn lopen ze eerst terug naar hun eigen sloot om schone voeten te halen. Pas daarna doen ze weer mee.
Dit bericht is geplaatst in Bewegingsonderwijs, Tikspelen met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.