Maskers van Gips maken

MaskersVanGips01 MaskersVanGips02 MaskersVanGips03

Bij het Afrikamuseum in Berg en Dal (bij Nijmegen) heb ik met een groep 7 een workshop maskers maken gehad. Een erg leuke activiteit waar de kinderen enthousiast over waren. Het maken van de maskers is ook prima op school of thuis te doen.

Benodigdheden

  • Gipsverband (o.a. verkrijgbaar bij hobbyzaken)
  • Een bakje water
  • Vaseline
  • Eventueel een haarband
  • Verf, wol, textiel, e.d. om het masker te versieren

De kinderen werken in tweetallen. Het kind waarbij het masker wordt gemaakt moet zorgen dat er geen haar in het gezicht hangt (gebruik eventueel een haarband). Hij/zij smeert het gezicht dik in met vaseline (vergeet de wenkbrauwen niet!) zodat het gips later goed loslaat. Het andere kind knipt van de rol gipsverband korte strookjes af (ca. 2 cm breed).

De strookjes worden even natgemaakt en dan op het gezicht geplakt. Het hele gezicht kan worden volgeplakt maar er kan ook een half gezichtsmasker worden gemaakt (tot de neus/wangen). Zorg ervoor dat het masker 2 tot 3 lagen dik wordt. De neusgaten en de ogen worden vrijgelaten, de mond kan eventueel wel dichtgemaakt worden. Na ongeveer 10 tot 15 minuten is het masker hard genoeg en kan het voorzichtig van het gezicht gehaald worden. Dit kan het kind met het masker het beste zelf doen (eventueel eerst wat ‘gekke bekken trekken’ om het los te maken). Vervolgens kan het masker worden versierd met verf, wol, textiel e.d.

MaskersVanGips04

Dit bericht is geplaatst in Creatief, Handvaardigheid met de tags , , , . Bookmark de permalink.