ClassDojo – een digitaal beloningssysteem

classdojo01

In bijna elke klas kom je wel beloningssystemen tegen om bepaald gedrag van leerlingen aan te moedigen. ClassDojois een een gratis, digitaal beloningingssysteem waarbij alle leerlingen eenvoudig kunnen worden beoordeeld op zelf ingevoerd positief of negatief gedrag. Niet alleen de leerkracht heeft toegang tot ClassDojo: ook de leerlingen en de ouders kunnen toegang krijgen met een door de leerkracht uitgedeelde code. ClassDojo is geschikt voor pc, digibord en tablet.

classdojo02

Op de website www.classdojo.com kan eenvoudig een account aangemaakt worden. Zodra er met de nieuwe account wordt ingelogd is er al een demo-klas aangemaakt zodat ClassDojo direct kan worden uitgeprobeerd. Zelf een klas aanmaken is erg eenvoudig. Er moeten een paar gegevens worden ingevoerd en dan kunnen de namen van de leerlingen worden ingevoerd. Dit kan handmatig maar er kan ook een lijst met namen worden gekopieerd en geplakt.

classdojo03

Het belangrijkste is het instellen van de ‘gedragingen’. Een gedraging bestaat uit een omschrijving en een pictogram. Er zijn 20 pictogrammen voor positief gedrag en 12 voor negatief gedrag. Er kunnen veel gedragingen worden ingevoerd maar het lijkt mij handig om er zeker in het begin niet teveel aan te maken.

classdojo04

ClassDojo wordt gebruikt door de klas te ‘starten’. Alle leerlingen zijn dan te zien en de leerkracht kan een positieve of negatieve gedraging aan een leerling toekennen. Dit gaat heel eenvoudig door op de leerling te klikken en dan op de gedraging. Een positieve gedraging telt als +1 en een negatieve gedraging telt als -1. In een bolletje (‘bubbel’) is bij elke leerling te zien hoe hij of zij heeft gescoord. De bubbels kunnen door de leerkracht worden gewist (bijvoorbeeld aan het begin van de dag) maar ClassDojo onthoudt dan wel welke gedragingen er zijn toegekend door de leerkracht.

classdojo05

Als de leerkracht een gedraging toekent aan een leerling verschijnt dit in beeld en klinkt er ook een geluidje. Als je een tablet of smartphone gebruikt voor het aangeven van het gedrag en ClassDojo op het digibord hebt openstaan werkt dit ook. Zodra je in de app een gedrag toekent verschijnt dit direct op het digibord. Het is ook mogelijk om meerdere leerlingen te selecteren en in één keer aan deze groep een gedraging toe te kennen of om een willekeurige leerling te selecteren om een gedraging aan toe te kennen.

classdojo06

Als de klas is beëindigd kan de leerkracht een overzicht bekijken van het gedrag dat hij heeft toegekend aan zijn klas. Dit kan voor de hele klas maar ook voor individuele leerlingen. Naast het overzicht kan er ook gekeken worden naar trends in het gedrag. Bij de individuele leerlingen kan er per dag ook een commentaar voor de ouders worden toegevoegd.

classdojo07

De leerkracht kan codes voor de leerlingen uitprinten waarmee ze zelf een overzicht kunnen bekijken. Hiervoor moeten de leerlingen wel eerst zelf een account aanmaken. Vervolgens kan de leerlingcode worden ingevoerd en is de leerling aan de klas gekoppeld. Bij het overzicht van de ‘donut’ is helaas niet de hele omschrijving van het gedrag te zien waardoor het niet heel duidelijk is. Leerlingen kunnen bij ClassDojo verder nog zien welke andere kinderen er in de groep zitten en de avatar veranderen.

classdojo08

De leerkracht kan met behulp van het e-mailadres van de ouder ook de ouder uitnodigen om ClassDojo te gebruiken. De ouder krijgt dan een overzicht te zien van de gedragingen van het kind die de leerkracht heeft toegekend met daarbij eventueel de opmerking van de leerkracht,

Oordeel
ClassDojo is eenvoudig in het gebruik en heeft een eenvoudige, duidelijke lay-out. Het is prettig dat er naast de website ook een app voor iOs en Android is zodat je niet naar het digibord of de pc toe hoeft te lopen om een gedraging toe te kennen. De leerling- en ouderportals zijn overzichtelijk en hoeven niet gebruikt te worden wanneer je dat niet wil. Ik kan me voorstellen dat het erg intensief is om het programma voor de hele groep te gebruiken als je meerdere gedragingen wilt benadrukken want het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de hele dag op een tablet het gedrag aan het beoordelen bent. Toch lijkt het me een waardevolle aanvulling die eventueel ook tijdelijk en/of voor een kleinere groep leerlingen gebruikt kan worden.

Dit bericht is geplaatst in Android apps, ICT, iOs apps, Klassenmanagement, Overig met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.