SchoolTV op het digibord zonder gestotter

gemistdownloader01

Zoals zoveel groepen 7 bekijken wij elke week de uitzending van SchoolTV-weekjournaal. Met een digibord in de klas is het heel erg handig dat je via de website van de programma’s de uitzendingen live op internet kan kijken. En als je op het moment van uitzenden even geen tijd hebt is er altijd nog Uitzending Gemist.

Maar als er flink wat digiborden in school staan die allemaal tegelijk SchoolTV of een andere online video kijken kan het zijn dat je niet genoeg bandbreedte hebt. Het gevolg is dat de uitzending gaat stotteren. Dit gebeurt niet alleen bij de live-uitzendingen maar ook bij Uitzending Gemist. De videoplayer van Uitzending Gemist werkt namelijk niet met een goede buffer zoals YouTube dat doet. Bij YouTube kan je de video even op pauze zetten en wordt er al een groot gedeelte geladen zodat je zonder onderbrekingen kunt kijken. Bij de videoplayer van Uitzending Gemist gebeurt dit niet. Bij ons op school gaf dit nogal eens problemen.

Gelukkig is er een programma waarmee je de uitzendingen van SchoolTV eerst helemaal kan downloaden om ze daarna zonder problemen te bekijken: GemistDownloader. Een gratis programma zonder reclame waarmee ook uitzendingen van andere videoaanbieders zoals YouTube kunnen worden gedownload. Mag dat wel? Is dat legaal? Volgens GemistDownloader wel zolang je de video’s maar niet gaat verspreiden. Dus: downloaden, bekijken en dan weer wissen van je computer.

Hoe werkt het?

De uitzendingen van SchoolTV staan altijd al snel op Uitzending Gemist. De ochtenduitzending staat er al ‘s middags op, dus als je bijvoorbeeld SchoolTV-weekjournaal wil gaan bekijken kan je dat ‘s middags doen door het programma in de pauze of aan het begin van de middag te downloaden. Zelf werkte dat vorig jaar bij mij erg goed. Voor 1 uur stond de uitzending altijd al op mijn computer.

Als je GemistDownloader hebt geïnstalleerd (er is ook een portable versie!) ga je eerst naar de website van Uitzending Gemist. Je zoekt de uitzending op en kopieert de URL (link) die bij de uitzending hoort.

gemistdownloader02

Daarna start je GemistDownloader en kies je voor Een uitzending van UitzendingGemist.nl downloaden.

gemistdownloader03

Nu moet je 3 stappen doorlopen:

  1. Plak de link in het vak van stap 1. Let erop dat de link begint met http:// want anders krijg je een foutmelding (Google Chrome kopieert bijvoorbeeld niet standaard het http:// mee). Klik dan op Verder
  2. Klik op Opslaan als en selecteer een map waarin je de video wilt opslaan. Je kan eventueel ook nog het formaat video selecteren. Standaard is dat H.264. Heb je moeite om dit formaat af te spelen? Probeer dan een ander formaat zoals MPEG uit. Die werkt bij ons in de mediaplayer altijd prima. Klik dan op Start Downloaden.

gemistdownloader04

Vervolgens begint vanzelf stap 3: het downloaden van het videobestand. Hoe lang dit duurt hangt van de internetsnelheid en de drukte op het (school)netwerk af. Als het downloaden voltooid is kan de uitzending van SchoolTV zonder problemen worden bekeken. Vergeet niet het bestand te verwijderen als het hebt bekeken want dat neemt aardig wat ruimte in beslag.

gemistdownloader05

Zijn er ook nadelen?

Als er veel klassen zijn die tegelijk een video van een netwerkschijf bekijken kan dit veel vergen van je schoolnetwerk waardoor het traag wordt. Als het kan is het daarom het beste om de video lokaal (op de harde schijf in de computer zelf) op te slaan. Heb je daarvoor geen rechten? Probeer dan eens of je de video op een USB-stick kunt opslaan. Als het afspelen van de USB-stick geen problemen geeft is dat een prima oplossing. Je belast dan je schoolnetwerk niet.

Dit bericht is geplaatst in ICT, Overig met de tags , , , . Bookmark de permalink.