Webtip: spelling oefenen met BLOON

Bloon1

BLOON is een methode-onafhankelijke manier om spelling te oefenen. BLOON staat voor:

  • Bekijken
  • Lezen
  • Omdraaien
  • Opschrijven
  • Nakijken

Uitleg over hoe BLOON werkt is te vinden in een PDF-bestand van Marcel Schmeijer (www.onderwijsgek.nl).

Spelling oefenen met de BLOON-methode kan ook op de website www.bloon-methode.nl. Leerkrachten kunnen zich gratis registreren en de leerlingen van hun groep invoeren. Daarna kunnen woordenlijsten worden ingevoerd en klaargezet. Van twee taalmethodes (Taal Actief en Taaljournaal) zijn de woordenlijsten al kant-en-klaar beschikbaar. Van een aantal andere methodes zijn PDF-bestanden met woordenlijsten te downloaden op de site. Het is ook mogelijk om woordenlijsten met collega’s te delen.

Bloon2

De leerlingen kunnen op de website inloggen en de woordpakketten die zijn klaargezet volgens de BLOON-methode oefenen.

Bloon3

Bloon4

 

Na het oefenen verschijnt er een overzicht van de fouten. De fout gespelde woorden kunnen nog een keer worden geoefend. Als extraatje is er ook nog het spelletje Galgje.

 

De leerkracht krijgt een overzicht van de resultaten van de leerlingen. Er kan een totaaloverzicht worden bekeken maar het is ook mogelijk om de individuele resultaten te bekijken.

Bloon5

De website www.bloon-methode.nl is een handige manier om woorden volgens de BLOON-methode te oefenen. De vormgeving is erg eenvoudig en de bediening af en toe wat ‘Spartaans’ maar het doet wat het moet doen en beschikt over een leerlinglingvolgsysteem met voldoende informatie.

Dit bericht is geplaatst in ICT, Spelling, Taal, Webtips met de tags , , , , . Bookmark de permalink.