Ballondebat

 

 

 

Overtuig het publiek dat jij niet uit de ballon moet worden gegooid.

Benodigdheden

  • Timer die 1 minuut bijhoudt, bv. op het digibord.

Bij het ballondebat zijn er 5 bekende personen die in een luchtballon zitten. Maar… de luchtballon is te zwaar en dreigt neer te storten. Helaas moeten er mensen uit…

5 leerlingen doen mee aan dit debat. De rest van de klas is jury. Elk van de 5 leerlingen krijgt een bekende persoon toegewezen of kiest die zelf (bv. Willem Alexander, Mark Rutte, Sven Kramer, Enzo Knol, …). Ze krijgen tijd (10 à 15 minuten) om zich voor te bereiden. Hierbij schrijven ze voor zichzelf argumenten op waarom ze in de ballon moeten blijven. Ook schrijven ze voor de andere personen argumenten op waarom die uit de ballon moeten.

Bij het spel zijn er 2 rondes:

  • Ronde 1: Iedereen krijgt 1 minuut de tijd om het publiek te overtuigen waarom ze zelf in de ballon moeten blijven. Nadat iedereen zijn pitch heeft gehouden stemt de jury: wie moet erin blijven? De 2 deelnemers met de minste stemmen verlaten de ballon.
  • Ronde 2: De overgebleven drie leerlingen krijgen 1 minuut de tijd om uit te leggen waarom de andere 2 bekende personen uit de ballon zouden moeten. Nadat weer iedereen heeft gesproken kiest de jury de winnaar van het debat.

Variaties/tips/opmerkingen

  • Spreek af dat ook fictieve personen gekozen mogen worden, bv. Harry Potter, Donald Duck, …
  • Geef de opdracht aan de deelnemers een dag van te voren mee zodat ze meer tijd hebben om zich voor te bereiden.

 

Dit bericht is geplaatst in debatteren, Taal met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.